Zonnepanelen en schaduw, wat zijn je opties?

Zonnepanelen en schaduw, wat zijn je opties?

Buitenbeentjes?

Het komt best vaak voor dat daken niet ideaal gelegen zijn voor zonnepanelen. Wat doe je dan? Wat zijn je opties en waar moet je rekening mee houden?
Voorbeelden van zulke situaties zijn: Meerdere dakvlakken, veel schaduw van bomen of gebouwen.

Maatwerk

Wij denken met je mee. Meerdere dakvlakken zijn met elkaar te koppelen, gevolgen door schaduw zijn te minimaliseren. Er zijn verschillende oplossingen. Je kunt zelfs kiezen voor een ander type paneel op een ander dakvlak als je dat mooier vind (bijvoorbeeld zwarte op het hellende dak en blauwe op een plat dak). Wij vertellen je de voor- en nadelen van elke optie.

String omvormer versus optimizer-systemen

Schaduw komt in veel gevallen voor. In een goedkope zonnepaneel-installatie maakt men gebruik van een string omvormer, dit is in geval van schaduw niet de juiste keuze. Een string-systeem kun je zien als een kerstboomverlichting. Is er een lampje kapot, doet het hele snoer niets meer. Als er een paneel om welke reden dan ook minder presteert zal de rest van de panelen (ook de goede) mee naar beneden worden ‘bijgesteld’.
Ook panelen onderling zijn nooit hetzelfde. Panelen bestaan uit ‘wafers’ dat zijn de zonnecellen waaruit een paneel is opgebouwd. Deze wafers bestaan onder andere uit kristallen die op een natuurlijke manier groeien. Elk paneel heeft dus een soort van natuurlijk groeiproces ondergaan. Uiteraard zijn er veel technieken om de groei zoveel mogelijk gelijk te maken maar dat lukt nooit 100%. Deze natuurlijke groei zorgt er ook voor dat panelen onderling verschillend zijn in rendement dus opbrengst. In een ‘string systeem’ zal het hele systeem zich richten naar het minst presterende paneel.

De oplossing

Wij geven mensen allereerst de keuze en lichten ze vooral goed voor. De klant, jij, moet zelf de juiste keuze maken, wij leveren de informatie. Wij willen dat jij tevreden bent met wat je ook kiest.
Onze persoonlijke voorkeur (en dat van het merendeel van onze klanten het afgelopen jaar) gaat uit naar een Optimizer-systeem. Dit systeem kun je uitleggen in de vorm van een sport vergelijking. Elk paneel krijgt een persoonlijke coach (de Optimizer) om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij komt nog dat de Optimizer het mogelijk maakt om elk paneel afzonderlijk in de gaten te houden via een koppeling met internet (zo op je mobiele telefoon, tablet of PC).
Je ziet wat jouw panelen ‘real time’ en historisch opwekken. Je ziet storingen als die zich voordoen en omdat elk paneel zijn eigen coach heeft haal je het beste uit jouw systeem, elk paneel wekt optimaal stroom op.
Wij houden de systemen van al onze klanten in de gaten en brengen je op de hoogte als er een storing is (stel dat er een vogel steeds op een paneel poept, gaat het steeds minder goed functioneren en dat zien wij terug in de data).

Is de prijs dan veel hoger en wel de moeite waard zal je je afvragen

De prijs is inderdaad hoger, de techniek is uitgebreider maar daarmee de mogelijkheden ook. Het systeem is ongeveer 15% duurder in aanschaf maar dat verdien je gemakkelijk terug. Omdat de opwekking hoger ligt haal je het extra te investeren bedrag er binnen de terugverdientijd alweer uit (7-8 jaar). Dan ben je er nog niet. Omdat het systeem ook na de terugverdientijd beter presteert wordt je winst ook een heel stuk hoger dan met een stringsysteem.

Een mooi voorbeeld van ons maatwerk in combinatie met schaduwval:

Voor MFC de Hoefslag in Veulen hebben we een maatwerk systeem ontworpen. De bomen zijn opgemeten, de soort is bepaald en de liggingen zijn in kaart gebracht. Op basis hiervan is er een opbrengstberekening gemaakt. Hieruit bleek dat de opbrengst ongeveer 87% van maximaal en technisch haalbaar zou zijn. Dit viel heel erg mee vooral al je ziet hoe groot de bomen zijn en hoeveel er staan. Met deze techniek hebben we het bestuur van informatie kunnen voorzien waarmee zij voldoende gerust gesteld zijn dat ze in hun energiebehoefte zullen gaan voorzien. De klus is 29 februari geklaard, als je in de buurt bent, kun je eens een kijkje nemen bij dit mooie project (al zeg ik het dan zelf…)

Schadum berekening zonnepanelen Hoefslag VeulenKaartenbak Venray de Hoefslag Veulen

zonnepanelen Hoefslag Veulen schaduwberekening