Water besparen is erg eenvoudig

Water besparen is erg eenvoudig

Ons kraanwater is betrouwbaar en schoon, daarom dus erg gezond.

Hier mogen we best wel eens bij stil staan. Zuinig omspringen met ons water voorkomt energieverspilling en verdroging van onze akkers, gewassen en tuinen. Natuurlijk is het ook besparend voor onze energierekening, je zult ervan versteld staan hoe makkelijk we soms met water omgaan en daardoor veel onnodige liters door het riool weg laten lopen.

Door de kraan te laten lopen tijdens het tanden poetsen spoelen er bijvoorbeeld al enkele liters schoon, ongebruikt water het riool in. Zonde! Het kost veel geld en energie om schoon drinkwater te maken en omdat we in Nederland steeds meer water gebruiken, zal het steeds meer geld en energie kosten om iedereen aan schoon drinkwater te helpen. Door in huis slim met water om te gaan bespaar je niet alleen geld en energie (voor het verwarmen van het water), maar je helpt ook het milieu een handje.

stromend water

Ik zal hieronder een paar tips geven waamee je meteen aan de slag kunt gaan met besparen. Ook heb ik een aantal duurzame investeringen opgesomt.

 

Enkele eenvoudige tips

 1. Repareer een lekkende leiding.
  Ookal lijkt de lekkage nog zo klein als dit continu doorloopt verspil je meer dan je denkt. Tien druppels water per minuut geeft bijvoorbeeld een verlies van 1100 liter per jaar (bijna 2 euro). Niet veel maar niet nodig!
 2. Stap 1 minuut eerder onde de douche vandaan. Als elke Nerderlander dit zou doen besparen we met zijn allen jaarlijks 28 miljard liter water en 126 miljoen kuub gas. Per persoon in jouw huishouden spaart dit toch bijna 5 euro per jaar alleen aan water (het gasverbruik is dan dus nog niet meegeteld).
 3. Het wegspoelen van klein chemisch afval zoals medicijnen, verf en olie, is niet alleen erg belastend voor het milieu (het komt in het grond en oppervlakte water terecht) maar kost de zuiveringscentrale ook veel meer geld en tijd om bruikbaar water te vinden. Het is een kleine moeite om het afval op te sparen en weg te brengen naar het milieustation.
 4. Controller je oude apparaten of ze een zuinig energielabel hebben. Machines met een label A en hoger zijn niet alleen beter in de omgang met stroom maar ook met water.

 

De hoeveelheid water die je gebruikt tijdens het douchen (type douche vs. tijd).

Douche tijd goede spaardouche gemiddelde (spaar)douche luxe douche
1 minuut 5 liter 8 liter 15 liter
5 minuten 25 liter 40 liter 75 liter
10 minuten 50 liter 80 liter 150 liter
30 minuten 150 liter 240 liter 450 liter

 vrouw onder de douche

Slimme waterbesparende investeringen

Hieronder een aantal investeringen die de moeite ward zijn om te overwegen. Ook kun je ze toepassen als je gaat verbouwen.

 1. Investeer in een energiezuinig warmwatersysteem (zonneboiler, warmtepompboiler, uHR ketel, HRww systeem). Afhankelijk van jouw situatie.
 2. Installeer waterbesparende kranen (let op het KIWA keurmerk)
 3. Installeer een waterbesparend toilet
 4. Probeer de warmwaterleidinglengte zo kort en dun mogelijk te houden, zo voorkom je dat er veel koud water wegstroomt voordat het warmwater uit de kraan komt.
 5. Installeer een miniboiler bij je kraan in het geval dat de CV ketel ver weg hangt.