Wat wij kunnen kun jij ook!

Wat wij kunnen kun jij ook!

Als jong stel, net afgestudeerd en bezig met de aankoop van een starterswoning in Grave waren we nog niet bezig met energie besparen …

Bij de verhuizing naar een gezinswoning terug in Limburg (Merselo) werden we steeds bewuster van onze maandelijkse lasten. We wilden graag groter en luxer wonen maar dat moest wel betaalbaar zijn.

Nadat we verhuisd waren en er een tijdje woonden, bekeken we onze energierekening.
Eigenlijk hadden we geen idee waarvoor we betaalden, of het klopte en of er iets in te besparen viel. We vonden het bizar dat we alles konden meten maar iets simpels als ons elektriciteitsverbruik niet… Je moet weten, ik Miriam werkte in die tijd als data-analist bij DAF trucks en Raymond als ICT-er.

Inzicht

Onze missie destijds: zoek apparatuur om het elektriciteitsgebruik te meten
Na een tijdje zoeken vonden we de EnviR van Current Cost. Een energieverbruiksmeter waarmee we meer konden dan we durfden te hopen. Hij werd ontwikkeld in Engeland dus we belden met Current Cost.

Ze hadden geen importeur in de Benelux, de reden waarom de energiemonitors hier niet te krijgen waren. Ze stelden voor om ons een setje toe te sturen zodat wij eens konden kijken of het voor ons (en de rest van de Benelux) zou kunnen werken. We hebben een elektricien in de familie dus dat moest goed komen. Het was eenvoudig om de sensor te plaatsen, we hoefden geen zegels te verbreken, het viel mooi binnen de Nederlandse wetgeving en we mochten het zelf doen. Aan de slag!

bewustwording

Al heel snel zagen we dat we een paar grote energieslurpers in huis hadden.

Een aantal grote energieverbruikers die we aantroffen:

Een OPEN tropisch aquarium, heel mooi!
Eerlijk gezegd wisten we wel dat er veel stroom aan op ging maar dat het zoveel was, hadden we echt niet gedacht! Het ging om 1500 kWh per jaar, bijna €375,-.
WEG met dat aquarium zoveel geld was het ons niet waard! We hebben een goed tehuis gezocht voor de vissen en de rest van de spullen hebben we weggegeven.

energie besparen

Een aantal (gekregen) apparaten uit de tijd dat we gingen samenwonen, bleken oud en versleten. Ze verbruikten te veel energie, hierop konden we makkelijk besparen.

In de loop van de tijd hebben we ons verbruik geoptimaliseerd!
Comfort stond steeds voorop, het was niet de bedoeling dat we terug in de tijd zouden gaan en bij kaarslicht met een wollentrui de winter zouden doorbrengen. We werden steeds creatiever, het werd een soort hobby…

Isoleren

Tijdens onze zoektocht kwamen we ook bij ons gasverbruik uit, dit is de duurste post op de energierekening maar we hadden geen idee dat we daar iets aan konden doen, behalve minder stoken en met een deken en dikke trui op de bank gaan zitten, maar dat wilden we niet.
Bleef de warmte eigenlijk wel in huis?
We bleken boven nog aluminium kozijnen te hebben met enkel glas, geen wonder dat de ijskristallen ‘s winters op de ruiten stonden.

We hebben het volgende aangepakt (bouwtechnisch):
Overal HR++ ramen
Dakisolatie
Spouwmuur isolatie
En aangezien we toch bezig waren, overal goedgekeurde sloten.

De warmte die we produceerden bleef nu BINNEN maar wat zouden we nog meer kunnen doorvoeren. De gasrekening bleef aanwezig…

Zonneboiler

Konden we niet op een andere manier verwarmen? We hadden al lage temperatuur verwarming in huis, vloerverwarming. Zonnewarmte zou daar prima bij aansluiten. We investeerden ons spaargeld in een zonneboiler, waarvoor in 2008 een goede subsidieregeling beschikbaar was. Ook nu zijn er verschillende mogelijkheden, voor iedereen toegankelijk, denk bijvoorbeeld aan aardwarmte, infraroodwarmte of warmtewisselsystemen.

Ons gasverbruik ging van 1600 kuub naar 300 kuub, binnen 6 jaar zouden we dit terugverdienen!
Yes!

We waren erg tevreden met onze successen, en kregen er steeds meer zin in om nog verder te kijken naar mogelijkheden.

Zonnepanelen

Zo kwamen we weer uit bij ons elektriciteitsverbruik. Zou dit nog verbeterd kunnen worden? Zonnepanelen, hoe werkt dat eigenlijk?

We hebben ons laten informeren over zonnepanelen door iemand die ook bij bekenden zou installeren, het betrof een firma die werkte met Spaanse medewerkers die in hun eigen land geen kans kregen om te werken in verband met de slechte economische situatie. De Spanjaarden zouden overkomen en twee installaties combineren, dat was het idee. Als je kunt bijdragen aan het welzijn van mensen die wel willen werken maar de kans niet krijgen… wij gingen ervoor. Zo gezegd zo gedaan, de rest van het spaargeld ging naar de zonnepanelen.

Het liep niet zoals we het ons voorgesteld hadden, het serviceniveau was niet naar wens maar de installatie deed het gelukkig prima. We wekten onze eigen stroom op!

Ons energievoorschot bedroeg nog maar €50,- per maand, dit is immers het minimum dat Greenchoice toestaat. Maar goed een beetje gas hebben we nog nodig. Enerzijds als het wolkendek erg dicht is moeten we ons buffervat bij verwarmen en anderzijds verhitten we incidenteel ons kraanwater bij om legionella geen kans te geven.

Zouden we die 300 kuub gas niet ook nog kwijt kunnen raken?

Dit zou inhouden dat we ons buffervat op een andere manier bij zouden moeten verwarmen.
Elektriciteit hebben we genoeg… een verwarmingselement dat zelf in en uit schakelt als het nodig is?
Dat bleek er dus te zijn. Wel hebben we hiervoor een paar extra zonnepanelen laten plaatsen.
Ons verwarmingselement ‘draait’ dus op zonnestroom en verwarmt zo ons warm water als er te weinig zon is.

De vraag die nu rest is of Greenchoice ons voorschot zou willen verlagen of moeten we overstappen naar een andere energieleverancier om maandelijks NIETS meer aan gas en stroom te hoeven betalen. Met uitzondering van de vaste kosten, want accu’s zijn niet rendabel en dus hebben de de aansluiting nog nodig. Dit gaan we binnenkort aan Greenchoice voorleggen.

Energie besparen en veranderingen in je gewoontes doorvoeren is reuze spannend. Ik ervaar het zo:
elke keer als ik de warmwater kraan aanzet besef ik dat dit als het ware ‘gratis’ is. Ik heb dit zelf geproduceerd.
Als ik de wasmachine aanzet wordt hij volgepompt met warmwater uit mijn eigen zonneboiler en hij wast met de elektriciteit die ik zelf heb opgewekt.
Gaaf!

Mij geeft dit niet alleen een heerlijk onafhankelijk gevoel maar ik ben ook nog dagelijks trots op wat we bereikt hebben. Ik kan het iedereen aanraden!

Wat wij kunnen…kan jij ook!

Als ik naar mijn kinderen kijk kan ik zegen, ik doe mijn best voor jullie toekomst en die van jullie vriendjes

Wij horen graag jullie verhaal om ook weer anderen te inspireren!