Wassen met volle trommel en lage temperatuur

Wassen met volle trommel en lage temperatuur

Wassen gebeurt in ieder huishouden. Van grote tot kleine wasjes, elke week worden er weer wasjes gedraaid. Echter wordt er bij gebruik van een wasmachine niet altijd gekeken naar het energiegebruik. Je kunt hier namelijk aardig wat energie en daarmee geld besparen.

 

Energiezuinige wasmachine

Let bij aankoop op het energielabel, dat aangeeft hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie en water. Energielabel A+++ is het zuinigst: bijna 20 procent zuiniger dan label A+. A+ is inmiddels de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden. In de winkel kun je nog label B en C vinden. Het is beter om deze twee labels te vermijden. Sommige webwinkels maken ook onderscheid tussen de A+++. Er bestaat een extra indeling binnen de klasse A+++ namelijk:  A+++-10/20/30/40 en 50%.

 

Trommelcapaciteit

Koop een wasmachine op maat: zorg dat het vulgewicht of de trommelinhoud bij jouw huishouden past. Een grote machine wast zuiniger per kilo kleding, maar dat voordeel verdwijnt als je de wasmachine niet helemaal vol doet.

Let er ook op dat de machine qua capaciteit aansluit bij je wasdroger (als je die hebt). Is de wasmachine groter, dan past een was niet in één keer in de droger; de kans bestaat dat je daarom halve – en dus energieverspillende – wasjes gaat draaien.

 

Draai pas een was als de machine voor de volle capaciteit beladen is.

 

Temperatuur

Hoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom te wassen op 40 of 30 graden Celsius, of zelfs met koud water.

Soms is wassen op 60 graden wel slim: bij besmettelijke ziekten of huisstofmijtallergie, of als je vaatdoekjes en babyspullen wast.

 

Temperatuur wassen Kosten voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden € 0,02
30 graden € 0,07
40 graden € 0,10
60 graden € 0,18
90 graden € 0,29