Voorkom sluipverbruik

Voorkom sluipverbruik

Ook nadat je ‘alles’ hebt uitgemaakt voor het slapen gaan telt je energie meter door…

Heb je wel eens in de meterkast gekeken net voor het slapen gaan? Je hebt net alles uitgemaakt en toch draait of telt je meter nog door, dit heet sluipverbruik.

Wat is nu eigenlijk sluipverbruik

Ook als apparaten uit staan verbruiken ze vaak nog stroom. Een veel gehoord voorbeeld is de oplader van je mobiele telefoon. Deze verbruikt ook stroom als je telefoon niet aangesloten is. In sommige gevallen in de stand-by stand noodzakelijk, denk hierbij aan je CV ketel of je deurbel. Heel veel andere apparaten hebben dit niet nodig en besparen je zo een hoop onnodig gespendeerd geld.

slim energiebesparend stekkerblok

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar gemiddeld 450 kWh aan sluipverbruik. Dat is kost ongeveer 90 euro per jaar. Het grootste deel (bijna 75%) daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot), maar ook tientallen euro’s!

Of een apparaat zuinig met energie is, zie je op het energielabel. Je kunt ook kijken naar vergelijkende tests op internet en keurmerken. Is het apparaat eenmaal in huis, dan kun je via slim gebruik het elektriciteitsverbruik verminderen.

Denk eens aan een stekkerblok met een aan en uit schakelaar. Ik heb thuis bijvoorbeeld alle apparaten in mijn TV meubel voorzien van een groot stekkerblok met een aan en uit schakelaar (let daarbij wel op het maximale vermogen wat je op 1 stopcontact mag zetten!). Elke avond voor het slapen gaan gaan alle apparaten uit! Dat bespaart mij al zo’n 300kWh per jaar, 60 euro snel bespaart!

Tips om sluipverbruik te voorkomen:

  1. Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.
  2. Trek de stekker van apparaten eruit. Bijvoorbeeld bij je televisies, computers en stereo als je ze niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan zijn bijvoorbeeld: televisies, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.
  3. Heb je verschillende apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computers met accessoires of tv’s met dvd-speler, spelcomputer of HDD recorders)? Stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  4. Zet bij halogeenlampen indien mogelijk een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer. Is de halogeenlamp versleten vervang hem dan voor een mooie lamp met een LED bron. LED is er tegenwoordig in hele goede kwaliteit!

Bespaarstekker

Vaak is het lastig om steeds een aantal apparaten helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, deze schakelt de stroom volledig uit (hij verbruikt alleen zelf een heel klein beetje stroom, minder dan 0.3 Watt). Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer,  Powersaver of ook wel Energy keeper. In de bouwmarkt zul je er diverse kunnen vinden.

Er zijn bespaarstekkers voor de televisie met dvd-recorder, de computer met randapparatuur en het koffiezetapparaat, maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Ze werken op verschillende manieren; laat je dus goed informeren door de leverancier. De prijzen voor schakelklokken variëren van 10 tot 50 euro.

Top 10 van sluipverbruikers

Hieronder geef ik je een idee van de 10 meest voorkomende sluipverbruikers die ‘te behandelen’ zijn:

Miniboiler 147 kWh/jaar (30 euro)
Uitgebreide decoder met HDD 130 kWh/jaar (26 euro)
Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd) 81 kWh/jaar (16 euro)
VHS-DVD combi 61 kWh/jaar (12 euro)
Satellietontvanger 59 kWh/jaar (12 euro)
Antenneversterker 47 kWh/jaar (9 euro)
Espressomachine 42 kWh/jaar (9 euro)
HDD recorder 38 kWh/jaar (8 euro)
Basis decoder zonder HDD 33 kWh/jaar (7 euro)
DVD recorder 33 kWh/jaar (7 euro)

Het is dus de moeite waard om het sluipverbruik van deze apparaten te verminderen.
Ga er vanavond eens voor zitten en maak een bespaarlijstje, je zult versteld staan wat je kunt besparen.

Wil je je huis eens echt onder de loep nemen en kijken waar bij jou het energie-verbuik aan op gaat?
Bestel dan vandaag nog onze Energiemonitor, hij is er al vanaf 90 euro.

EnviR slimme energie monitor