Voorkom ijsvorming! Ontdooi de diepvriezer regelmatig

Voorkom ijsvorming! Ontdooi de diepvriezer regelmatig

Vochtige lucht komt de vriezer binnen

IJsvorming in een vriezer komt altijd door vochtige lucht die de vriezer binnendringt. Dit gebeurt bij normaal openen en sluiten bijv. wanneer je iets in de vriezer doet. Voor een optimale werking moet de vriezer dan ook regelmatig ontdooid worden.

Als er zich voortdurend ijs vormt, staat de deur misschien op een kier of zijn de laden niet goed dichtgeschoven, waardoor de deur niet goed sluit. Ook is het mogelijk dat de afdichting niet goed sluit. In dat geval is vervanging van rubbertjes noodzakelijk.
Kijk of de deur goed sluit en of deze eventueel na het sluiten omhoog schuift.
Voor meer informatie hierover kun je de Duurzame Donderdag van vorige week bekijken.

 

Stappenplan voor het ontdooien tegen ijsvorming

  1. Vriezer leegmaken. Haal de vriezer zo veel mogelijk leeg. Ook gelijk een mooi moment om producten over datum weg te gooien.
  2. Wateroverlast voorkomen. Zet de vriezer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Als je een koelvriescombinatie hebt, zet je alleen het vriesgedeelte uit. Haal de lades en rekjes eruit.
  3. Ontdooien. Kook een paar liter water en doe dat bijvoorbeeld in een pan, teil of emmer. Zet deze op een onderzetter op de bodem. Heb je meerdere verdiepingen in je diepvries, dan kun je daar ook een pannetje heet water op zetten. Doe de deur van de vriezer dicht, zodat de warmte binnen blijft.
  4. Ijs opruimen. Wacht een halfuur. In de tussentijd kun je de lades en rekjes schoonmaken met een sopje. Als de ijslaag vrij dun was, laat deze nu waarschijnlijk al aardig los. Ruim de losse stukken ijs op en vervang het afgekoelde water door heet water.
  5. Schoonmaken. Sop de vriezer met een doek en een allesreiniger met een neutrale geur.
  6. Aanzetten. Doe de stekker in het stopcontact en zet de vriezer weer aan. Schuif de lades en rekken erin.