Voedsel ontdooien vóór bereiding

Voedsel ontdooien vóór bereiding

Bij 4 °C In de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.

 

Stroomstoring

Als de vriezer door een stroomstoring uitvalt, blijven producten nog zo’n 24 uur bevroren. Zolang ze bevroren zijn, kun je ze opnieuw invriezen. Als de koelkast door een stroomstoring uitvalt, moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze producten warmer zijn geworden dan 7 °C, is het verstandig ze meteen te gebruiken. Boven een temperatuur van ongeveer 15 °C, is het beter om alle bederfelijke levensmiddelen uit de koelkast weg te gooien.

Ontdooi je voedsel voordat je het bereid. Dit bespaart ongeveer 30% energie.

 

Ontdooi voedsel

  • Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
  • Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien.
  • Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
  • Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.