Ventilator beter dan airco voor minder energieverbruik

Ventilator beter dan airco voor minder energieverbruik

Een airconditioner fungeert als koeler in een ruimte. Echter verbruikt deze veel meer energie dan alternatieven. Een ventilator is bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker. Wil je toch echt een airco? Kies er dan een met een passend koelvermogen en met het energielabel A+.

 

Airconditioners niet milieuvriendelijk

Airco’s verbruiken veel elektriciteit om te kunnen functioneren. Ze hebben deze energie nodig om de lucht in ruimtes te koelen. De productie van elektriciteit is niet zonder schade. Er komen namelijk veel broeikasgassen vrij bij deze productie. Ook het maken van een airco kost veel grondstoffen. Tot slot zijn de airco’s gevuld met koelmiddelen. Deze bevatten vaak HFK’s die, bij vrijkomen sterk bijdragen aan het broeikaseffect.

 

Energieverbruik airco vs. ventilator

Een airco is erg milieu-onvriendelijk. Een gemiddelde huishoudelijke airco verbruikt tussen de 160 tot 430 kWh per jaar. (jaarlijks gebruik van 184 uur). Bij meer uren gebruik stijgt het stroomverbruik alleen maar meer. Verder zorgt de elektricteitsopwekking hiervan voor klimaatverandering en vervuiling. Een ventilator verbruikt slechts 15 kWh per jaar en is dus veel milieuvriendelijker. Ook is een airco duurder in gebruik dan een ventilator.

 

Gebruik van een ventilator kost slechts 3-5 euro per jaar bij gemiddeld gebruik.

 

Energiezuinige manier van ruimte verkoelen

Het voorkomen van de warmte is natuurlijk beter dan er achteraf iets tegen te moeten doen. Zo kun je bijvoorbeeld zonneschermen gebruiken. Ook helpt het om ’s nachts de gordijnen en ramen open te houden. Juiste woningisolatie is ook een groot voordeel. Wanneer je het echt aangenaam wil hebben, zorg dan voor lage luchtvochtigheid.

ventilator

Overtuigd van een ventilator? Kies dan het liefste voor een met een grote waaier. Dit verspreidt namelijk meer lucht en is efficiënter dan meerdere kleine ventilatoren. Als je de warmte nog niet dragelijk genoeg vindt, kun je de ventilator combineren met een ontvochtiger. Deze zorgt voor een lagere luchtvochtigheid.