Temperatuur is belangrijk bij je airconditioning

Temperatuur is belangrijk bij je airconditioning

Dat een airconditioner in huis of op de werkplek zorgt voor een comfortabele temperatuur op warme dagen is algemeen bekend. Dat airconditioning vele andere voordelen biedt is minder bekend. Zo kan met een airconditioner, ook wel warmtepomp genoemd, uitstekend en energiezuinig verwarmd worden en wordt de lucht in de ruimte gefilterd en gezuiverd. Veel milieu-ontlastende technieken worden toegepast om de apparatuur zelf en de werking ervan zo duurzaam mogelijk te maken. Daarnaast stoort een airconditioner dankzij hoge eisen aan geluid en design niet meer zo als vroeger.

 

Temperatuurregeling

Bijna elke airconditioner is voorzien van inverter-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat het systeem tijdens het opstarten snel de gewenste temperatuur bereikt. Daarna wordt de temperatuur voortdurend in de gaten gehouden en indien nodig bijgesteld. Daardoor wordt het vermogen gelijkmatig verdeeld en dat bespaart veel energie ten opzichte van systemen die steeds aan en uit gaan. Omdat op deze manier spanningspieken worden voorkomen hoeft voor een inverter aangestuurde airconditioner veelal geen extra spanningsgroep in de meterkast te geplaatst te worden. Inmiddels wordt deze techniek in praktisch elke airconditioner van elk merk toegepast.

 

Koelen en verwarmen

Warmtepomp uitvoering
Airconditioners zijn ook leverbaar in een zogenaamde warmtepomp uitvoering die niet alleen kan koelen maar ook verwarmen. De koelcyclus wordt bij verwarmen omgedraaid. Er wordt dan warmte aan de buitenlucht onttrokken, die vervolgens aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp een zeer hoog rendement heeft van ca. 300% (vergelijking: een HR ketel heeft een rendement van 107%)

Warmtepomp inverter uitvoering
Veel modellen hebben de mogelijkheid om te kiezen voor inverter gestuurde airconditioners. De inverter techniek zorgt ervoor dat de airconditioner uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter systemen stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste binnen- en buitentemperatuur. De inverter systemen zijn uiterst stil en hebben een ca. 30% lager energieverbruik.