Verwarming of airco? Houd ramen en deuren gesloten

Verwarming of airco? Houd ramen en deuren gesloten

Sluiten van ramen en deuren

Een verwarming en airco kan heel aangenaam zijn, als je maar denkt aan een paar belangrijke zaken. Een daarvan is het sluiten van ramen en deuren. Dit is belangrijk zodat de opgewekte warmte of koelte niet gemakkelijk kan ontsnappen (weglekkende energie). Dit is niet alleen verspilling maar het is ook zonde voor je portemonnee.

 

Verwarming

Een verwarming is ervoor om het aangenamer in huis te maken. Deze kan er voor zorgen dat het huis opwarmt. Echter is de verwarming van ruimte en water voor de meeste huishoudens het grootste deel van het totale energieverbruik. Er wordt dus erg veel energie gebruikt bij verwarming. Daarom is het bij verwarming vooral érg belangrijk om de ramen en deuren te sluiten. Wanneer je dit niet doet, blijf je de hele tijd bezig met stoken. Terwijl als alle energie nuttig benut zou worden, je uiteindelijk zou kunnen stoppen met het verwarmen. Het huis zou dan uiteindelijk warm genoeg zijn om de verwarming weer uit te zetten.

 

Airconditioning

Een airconditioning is ervoor om koelte te verspreiden in je huis. Deze verbruikt echter erg veel energie. Bij aanschaf van een airco is het al belangrijk om te kijken naar een airco met energielabel A+. Airco’s belasten het milieu al op verschillende manieren. Ze hebben bijvoorbeeld erg veel elektriciteit nodig om de lucht in je huis te koelen. Verder kost het grondstoffen om de airco te produceren. Omdat deze kostenpost al zo hoog is, is het ook bij de airco belangrijk om ramen en deuren te sluiten. Naast dit zijn er nog wat tips om de verwarming en airco energiezuiniger te gebruiken. Deze staan hieronder.

 

  • Ga opwarming tegen. Doe overdag de zonneschermen omlaag en zet ’s nachts juist ramen open.
  • Overweeg een ventilator. Deze is energiezuiniger.
  • Lever de airco in wanneer deze kapot is.