Sluiten van deuren en ventilatiesystemen na vertrek

Sluiten van deuren en ventilatiesystemen na vertrek

Ventilatiesystemen

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht die vervuild of verontreinigd is, vervangen wordt door schone lucht. Het vervangen van die lucht kan op natuurlijke of mechanische manier gebeuren. Of wel ongecontroleerde en gecontroleerde ventilatie. Bij de meeste woningen gebeurt de ventilatie in meerdere of mindere mate ongecontroleerd. Het debiet kan niet ingesteld worden.

Ventilatie is noodzakelijk in ruimtes waar dieren of mensen verblijven. Het gebeurt door koolzuurgas vocht en verontreiniging af te voeren en nieuwe schone lucht aan te voeren.

 

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie vindt plaats via roosters in ramen en gevels, verder via geopende ramen via af- en toevoerkanalen. De natuurlijke ventilatie is naar eigen behoefte te regelen door het meer of minder openen van de roosters en ramen. Dit is een erg gezonde wijze van ventileren. Dit is ook nog eens een positief voor je portemonnee omdat deze manier geen elektrische energie verbruikt.

 

Mechanische ventilatie

Mechanisch wil zeggen dat er een machine gebruikt wordt die werkt met bewegende delen. Het debiet kan worden geregeld door een ventilator met zelf instelbaar toerental. De snelheid van een ventilator wordt geregeld met een sensor. De meeste sensoren meten de CO2 of de relatieve vochtigheid, vergelijken deze met een ingestelde waarde en hieruit concluderen ze of de ventilatie aan of uitgeschakeld wordt.

ventilatie

 

Sluiten deuren en ventilatiesystemen

Als je niet meer in een ruimte verblijft kun je het beste de deuren en ventilatiesystemen sluiten. Dit voorkomt dat er schone lucht ontsnapt en het zorgt ervoor dat er geen energie verspild wordt. Dit is goed voor het comfort, het milieu en je portemonnee!