Reinig of vervang de aircofilters regelmatig

Reinig of vervang de aircofilters regelmatig

Een goed aangelegd aircosysteem is onderhoudsarm. Je kunt het airco-onderhoud op regelmatige basis uitbesteden aan het bedrijf dat je vaste airco aan kwam leggen, maar dat kost je geld dat je beter in je zak kunt houden, zeker in het geval van particuliere aankoop. Meestal heb je sowieso een paar jaar garantie op jouw systeem en de montage. Maar je mag ook aannemen dat je van een professioneel systeem jaren kunt genieten zonder dat je er veel omkijken naar hebt.

 

Systeem moet schoon blijven

Het belangrijkst is dat het systeem ‘schoon’ blijft. Hiervoor moeten de luchtfilters van tijd tot tijd worden gereinigd. Als je je airco veel gebruikt, dan verzamelt zich daar stof uit de omgeving. Te veel stof op het filter zorgt voor een verminderde werking en onnodige verspreiding van stofdeeltjes, waardoor mensen met allergieën last kunnen krijgen. Doe dus regelmatig even een visuele check met de kap van de binnenunit af. Een paar keer per seizoen schoonmaken kan geen kwaad. Het volstaat om de filters aan de buitenzijde met een stofzuiger te behandelen. Zuig niet aan de binnenkant van het filter, want dan trek je het stof door het filter heen met mogelijk schade tot gevolg. Zijn de filters ernstiger vervuild? Dan kun je ze eerst met de stofzuiger behandelen en ze daarna met lauwwarm water afspoelen. Als iemand al ziek wordt van airco – een veelvoorkomend misverstand over airco’s is dat ze je ziek zouden maken – dan ligt het aan slecht gereinigde filters.

 

Zelfreiniging van de airco

Aan de rest van het systeem hoef je eigenlijk geen onderhoud te plegen. Met een droge doek het apparaat en de luchtinlaten stofvrij maken volstaat. Groter onderhoud, zoals bijvullen van het koudemiddel, kan officieel ook alleen een erkend installateur doen. Hoewel het systeem lekdicht is, verliest het na verloop van tijd toch een beetje gasvormig koudemiddel. Uiteindelijk, wanneer er te weinig koudemiddel overblijft, gaat het systeem minder goed werken. Dat is het moment waarop je in ieder geval een airco-monteur moet laten langskomen.