Paar dagen weg? Zet de CV-ketel op ‘vakantiestand’

Paar dagen weg? Zet de CV-ketel op ‘vakantiestand’

Cv-ketel helemaal uit?

In principe is het niet nodig om de CV-ketel helemaal uit te zetten. In de winter bijvoorbeeld is het beter om de verwarmingsketel zijn werk te laten doen om zo bevroren leidingen te voorkomen. In de zomer kun je de ketel echter wel helemaal uitschakelen. Dit zal geen enkele nadelige gevolgen hebben.

 

Uitschakelen een kwestie van veiligheid?

Je hoort vaak dat mensen de gaskraan dicht doen als ze een tijdje afwezig zullen zijn. Hun motief hiervoor is dat ze bang zijn voor een gaslek. Dit is echter een overbodige voorzorgsmaatregel. De toestellen die na 1996 gebouwd zijn, zijn met een veiligheid uitgerust. Bijkomend feit is dat een gaslek steeds gepaard gaat met een specifieke geur die omwonenden meteen zouden opmerken.

 

‘Vakantiestand’ is de beste oplossing!

Als je niet thuis bent kun je het beste de thermostaat verlagen. Zelfs bij een dagje weggaan is het niet nodig om de verwarming helemaal uit te schakelen. Je kunt de verwarming bij een zomerdag ook instellen op 16°C. Dit levert al gauw een besparing op van zo’n 10 tot 15%. Bovendien verbruiken moderne verwarmingsketels geen energie als er geen behoefte is aan extra warmte.

Andere ketels

Bij een oudere ketel met waakvlam moet je er rekening mee houden dat de vlam gas verbruikt. Je kunt in dit geval wél ervoor kiezen om de ketel uit te schakelen. Dit geldt ook voor boilers. Deze doen op dezelfde manier een beroep op uw verwarmingssysteem. Zoals eerder gezegd mag de CV-ketel in de wintermaanden niet uitgeschakeld worden. Je kunt de ketel beter inschakelen op antivriesstand als deze beschikbaar is.

 

Kiezen voor comfort

Als je wil kiezen voor comfort is een moderne thermostaat een goede oplossing. Hiermee kun je de temperatuur programmeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de verwarming net voor thuiskomst in te schakelen op de gewenste temperatuur. Ook in dit geval is het belangrijk: Laat alles aan staan!