Oplaadbare batterijen een duurzame oplossing

Oplaadbare batterijen een duurzame oplossing

Batterijen en accu’s

Stroom uit het stopcontact is vele male (tot wel 1000x) goedkoper en veel milieuvriendelijker dan alkaline batterijen. Heb je een apparaat zonder stekker? Dan zijn oplaadbare batterijen voor het milieu en jouw portemonnee de beste optie.

Alkaline batterijen bevatten zoveel schadelijke stoffen voor het milieu, dat ze bij het klein chemisch afval horen. Het kost ook veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot om batterijen te maken. Daarom zijn oplaadbare batterijen  veel minder milieubelastend dan  wegwerpbatterijen en zijn ook al snel goedkoper. Een batterij opladen kost zo’n 0,4 eurocent. Zo heb je gemiddeld na zes keer opladen de meerprijs al terugverdiend. In Nederland kopen we jaarliiks gemiddeld 22 batterijen per persoon. Dit aantal is in de afgelopen jaren toegenomen door het toegenomen gebruik van batterijen in draagbare apparatuur. In een gemiddeld huishouden zijn honderd batterijen te vinden, hier horen accu’s voor laptops en telefoons etc. ook bij.

Tips over oplaadbare batterijen

  1. Let erop dat je de moderne NiMH- en oplaadbare lithium-ion batterijen (dus ook de accu van uw laptop of tablet) op tijd oplaadt. Ouderwetse NiCd-batterijen moesten hiervoor helemaal leeg zijn, maar de moderne types hebben dit geheugeneffect van het opladen niet meer.
  2. Gebruik je een laptop op netstroom, dan spaar je de accu door deze tijdelijk te verwijderen. Als je een apparaat lang niet gebruikt, haal dan de accu eruit als hij voor zo’n 40 procent is opgeladen en bewaar hem koel.
  3. Gebruik voor apparaten die onregelmatig gebruikt worden de nieuwste oplaadbare nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen met Low Self Discharge of vergelijkbare aanduiding. Ze houden hun lading erg lang vast en zijn daarmee uitstekend geschikt voor mp3-spelers, digitale camera’s of fietslampjes.
  4. Verzamel oude batterijen op een vaste plek en lever ze regelmatig in. Lever ook knoopcellen apart in; ze bevatten soms kwik.
  5. Levert een batterij niet meer genoeg stroom voor een mp3-speler of camera, dan kan hij vaak nog wel een tijdje mee in een klok of afstandsbediening.
    Bron:Milieu centraal