Monteer je airco-unit tactisch in de schaduw

Monteer je airco-unit tactisch in de schaduw

Bij een airco heb je ventilatoren met koelribben (binnen een gebouw) in een unit. Buiten heb je een compressor om het verwarmde koelmedium door buitenlucht af te koelen en vloeibaar te maken.

 

Airco-unit plaatsing

Je ziet vaak dat bij woonhuizen de buitenunits in de zon hangen. Hierdoor koelen ze met lucht die opgewarmd is door de zon. Dat scheelt op naar de zon gerichte gevels 15 graden bij weinig wind (afhankelijk van de windsnelheid en richting). Op grote kantoorgebouwen staan deze units zelfs op een plat dak waar wel temperaturen heersen tegen de 60 graden celsius als de buitenwarmte in de schaduw ongeveer 30-32 graden is.

 

Monteer je airco in de schaduw

Indien al deze soorten airco’s in de schaduw zouden worden geplaatst, kan er een enorme energiebesparing plaats vinden, ook per object. Het is zelfs mogelijk ter aanvulling om misschien een permanent vochtige ondergrond te plaatsen van de buitenunit. Dit kan zorgen dat de airconditioning minder hard hoeft te werken omdat deze al enige koude ervaart. Als water koud is kan dit namelijk een aangename koelte veroorzaken.

 

Regelgeving in Nederland

Het zou logisch zijn als onze overheid een bepaling omtrent plaatsing van buitenkoelunits zou geven. Op isolatie-en verwarmingsgebied bestaat momenteel een overdreven regelgeving. Ook kan te weinig ventilatie weer vochtproblemen veroorzaken. Een airco kan dus wel degelijk goed zijn en nut hebben.