Koken op duurzame manier, ook met kerst

Koken op duurzame manier, ook met kerst

De kerst staat voor de deur. Rede genoeg voor een uitgebreid kerstdiner. Maar het koken hiervan kan aardig wat energie vergen. Denk bijvoorbeeld aan gas en elektriciteit. Zowel het eten zelf als de koffie of thee achteraf. Gelukkig kun je energieverspilling rond etenstijd makkelijk tegengaan. Dit geldt natuurlijk niet alleen tijdens de kerst maar ook tijdens de normale maaltijden.

 

Soorten kookplaten

Koken zorgt gelukkig niet voor veel van het energieverbruik in huis. Je kunt er voor kiezen om met gas te koken op een gaskookplaat maar ook om elektrisch te koken. Dit doe je dan op een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Inductie koken is van de elektrische opties het energiezuinigste. Een inductie kookplaat kost zo’n 170 kWh per jaar en een keramische elektrische kookplaat verbruikt zo’n 225 kWh aan stroom. Van de elektrische kookplaten is een inductiekookplaat het minst belastend voor het milieu. Deze is 20 procent energiezuiniger dan een keramische of halogene kookplaat.

 

Een deksel op de pan voorkomt driekwart van het warmteverlies. Zonde om soep te koken zonder de deksel op de pan.

 

Onder de pannen zijn

De manier waarop je het kookstel gebruikt is nog het belangrijkste. Kies bijvoorbeeld voor de juiste pan. Deze moeten passen bij jouw kookplaat. Voor een inductieplaat moet de bodem van de pan magnetisch te maken zijn. Een aluminium pan gaat niet werken op een inductiekookplaat. Voor de overige elektrische kookplaten is een platte bodem belangrijk.

Verder is het belangrijk dat de pan goed past bij het formaat van de kookzone. Anders verlies je namelijk energie die niet gebruikt wordt. Als je energie en tijd wil besparen moet je de deksel op de pan doen. Een deksel zorgt voor driekwart meer rendement dan wanneer je zonder deksel zou koken. Zeker bij soep moet je echt zorgen dat de deksel erop zit. Het zou zonde zijn om soep te bereiden zonder deksel erop.