Koelkast of diepvriezer niet te lang open

Koelkast of diepvriezer niet te lang open

Een koelkast ookwel ijskast of diepvriezer is een apparaat voor het gekoeld bewaren van etenswaren. In het grootste deel van een ijskast is de temperatuur enkele graden boven nul. Dit remt het bederf van etenswaren en andere substanties zonder ze veel te veranderen. Als je iets langer goed moet houden is diepvriezen noodzakelijk.

 

Bedenk eerst wat je wil

Het is slim om eerst te bedenken wat je nou precies in de koelkast of vriezer wil leggen of pakken. Wanneer je dit niet doet heb je namelijk kans dat deze apparaten te lang open zijn. Hierdoor ontstaat onnodige temperatuurstijging. Dit moet je ten alle tijden vermijden aangezien dit veel energie kost. Verder is het verspilde energie wat je ook voor andere doeleinden had kunnen gebruiken. Ook aangezien de ijskast één van de allergrootste energieverbruikers in huis is. Weliswaar verbruikt de ijskast per uur niet veel energie, hij staat wel dag en nacht aan. Dit tikt flink aan.

 

Soort ijskast is ook belangrijk

Het is ook belangrijk om te kijken naar het energielabel van een ijskast. Het A+ label is namelijk niet het energiezuinigste label. Een A+++ koelkast is maarliefst 2 keer zo zuinig als een A+ koelkast. Een grote reden dus om een A+++ koelkast aan te schaffen. Dit bespaart niet alleen op het milieu maar je verdient uiteindelijk ook je investering van de koelkast beter terug dan bij een minder energiezuinige ijskast. Een zuinig model verdient zichzelf terug!

 

koelkast energielabels

 

Sluit de deur nog wel goed?

Het is belangrijk dat je de vriezer regelmatig ontdooit. Een ijslaag zorgt namelijk voor vermindering van het vriesvermogen. Hierdoor bederft voedsel sneller. Bijkomend feit is dat hierdoor de lades en het deurtje minder goed dicht zou kunnen. Dit kan het niet goed kunnen sluiten en energieverspilling tot gevolg hebben.

Ook bij ijskasten is het belangrijk om te controleren of de deur nog goed sluit. Het is verstandig om het rubber regelmatig schoon te maken. Zo blijft de deur soepel en sluit deze goed. De achterkant van een koelkast moet stofvrij zijn. Zo kan de ijskast goed blijven ventileren.

Lees hier ook het artikel over: De koelkast van oma.