Isolatie: De meest efficiënte woningaanpassing

Isolatie: De meest efficiënte woningaanpassing

Energie besparen door te isoleren

Goede isolatie is multifunctioneel. Het is dan ook jammer om hierop punten te verliezen. Juiste isolatie verhoogt namelijk het comfort en verlaagt direct de kosten. Verder is de aanschafprijs relatief snel terugverdient.

 

isolatie

 

Manieren van isoleren

Een woning die niet goed geïsoleerd is, verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer. Verder verbruikt deze ongeveer 2.200 m³ gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerde woning heeft maar 700 m³ gas nodig. Dat scheelt bijna €1000 per jaar. Maar wat zijn eigenlijk goede manieren van isoleren?

Manier Jaarlijkse besparing
Isoleren schuin dak, verwarmde zolder €700
Zonneboiler €80
Zonnepanelen €280
Vervanging VR-combiketel door HR-combiketel €210
Isoleren spouwmuur €580
Vervanging enkel glas door HR++ glas €280
Isoleren vloer van begane grond €210

 

Voordelen van isoleren

  • Comfort: Isolatie houdt de tocht tegen en de warmte binnen. Verder ondervind je minder geluidsoverlast.
  • Klimaat: Een goed geïsoleerd huis zorgt voor het beter vasthouden van de warmte. Hierdoor hoeft ook niet veel gestookt te worden. Minder gasverbruik leidt tot minder uitstoot, wat goed is voor het klimaat.
  • Kosten: Isoleren mag dan wel wat kosten maar dit verdient zich relatief snel terug. Uiteindelijk zul je zien dat de gemaakte kosten meevallen als je ziet wat je er voor terug krijgt.

 

Tips bij isolatie

  • Als je toch bezig bent, kun je het beste gelijk goed te werk gaan. Kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Dat zorgt voor meer besparing.
  • Denk naast isolatie ook aan ventilatie. Dit is onmisbaar voor je ventilatie. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters.