Ik ga op vakantie en bespaar…

Ik ga op vakantie en bespaar…

vakantie energie besparenOf je nu op vakantie gaat naar Barcelona, Parijs of Londen, Berlijn, Amsterdam of Milaan, het is meestal toch even schrikken als je de rekening krijgt op dat gezellige, leuke terrasje in het centrum van de stad. Vaak is de vakantie periode al duur genoeg. Daarom een paar handige tips om thuis energie te besparen, ook tijdens de vakantie!

Tip 1. Schakel al je verlichting uit


Niet iedereen vindt het even prettig om het huis donker en verlaten achter te laten. Door een tijdsschakelaar aan te sluiten kunnen lampen op verschillende tijdstippen branden. Zo hoeft je verlichting niet dag en nacht aan te staan.

Tip 2. Haal de stekkers van apparaten uit de stopcontacten

De meeste apparaten verbruiken stroom wanneer we ze niet gebruiken. Dit zogenaamde stille verbruik is zowel hoog bij oude apparatuur als bij nieuwe apparatuur zoals muziekinstallaties. Het uittrekken van de stekkers brengt nog een ander voordeel met zich mee, je verkleint hiermee de kans op bliksemschade en brand door kortsluiting.

Tip 3. Schakel de vloerverwarmingspomp uit

Als je thuis vloerverwarming hebt dan kun je de pomp uitzetten. Helaas bestaat het risico dat de pomp vast gaat zitten als deze te lang uitstaat. Gelukkig is er een speciaal ontwikkelde pompschakelaar die de pomp automatisch uit zet wanneer je de thermostaat naar beneden draait, maar die de pomp wel elke dag eventjes laat werken.

Tip 4. Zet de thermostaat laag

Het kost veel onnodige energie om de temperatuur in huis hoog te houden. Zet de thermostaat daarom op ongeveer 10 graden om energie te besparen als je voor een langere tijd weg bent.

Tip 5. Schakel de elektrische boiler uit

Boilers zorgen ervoor dat je altijd gebruik kunt maken van warm water. Als je op vakantie bent is het verstandig om de boiler uit te zetten. Let wel voordat je water gaat gebruiken dat je de leidingen weer doorspoelt en de boiler weer goed laat opwarmen. Hiermee voorkom je legionellabesmetting.

Afhankelijk van je woonsituatie kunnen deze tips je in twee weken snel 20 euro besparen. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee!