Houd jij ook van lekker lang douchen?

Houd jij ook van lekker lang douchen?

Wist je dat een gemiddeld huishouden ongeveer €190,- kwijt is aan het verwarmen van water in de keuken en badkamer? Dat is behoorlijk wat en wij wilden graag weten wat we zouden kunnen doen om die kosten eens omlaag te brengen. Hoewel je misschien heel veel waarde hecht aan je lange douchesessies; water besparen is makkelijker dan je denkt én hoeft niet perse minder douchegenot te geven. Kijk eens welke maatregelen bij jou passen met onderstaande tips. En ja, je draagt uiteraard ook bij aan een beter milieu. Dubbele winst als je denkt dat ook je bankrekening een beter leven krijgt.

Hierbij zetten wij een aantal slimme tips op een rij zodat je van dat bespaarde geld weer veel leukere dingen kan doen.

1. Zet een wekker

Dit klinkt een beetje belerend, maar als je eenmaal onder de douche staat, vergeet je eenvoudig de tijd. Zet daarom een alarm op je telefoon zodat je precies weet wanneer je douchetijd erop zit. Ben je gewend om lang onder de douche te staan? Dan hoef je natuurlijk niet meteen extreem kort te douchen. Bouw het langzaam af door steeds een halve minuut korter te douchen (op water besparing komen we zo meteen terug).

vrouw onder de douche

2. Poets je tanden niet onder de douche

Sommige dingen kun je ook buiten de douche doen, zoals je tanden poetsen. Daar heb je nou echt geen warm water voor nodig. Ook je gezicht reinigen of scrubben kan prima met koud water. Denk na over bepaalde taken die je onder de douche doet en breng er zoveel mogelijk buiten de douche, zodat het voor jou aangenaam en werkbaar blijft.

3. Maak een playlist voor onder de douche

Dit vind ik zelf een heerlijke oplossing. Maak een playlist die precies zo lang duurt als jouw douchesessie mag duren en je weet meteen wanneer je onder de douche vandaan moet komen. Super handig en extra genieten! Je kent je favoriete muziek natuurlijk en weet wanneer er bijna een einde gaat komen aal je favoriete liedje of playlist. Op die manier krijgt niet ineens een alarm waarvan je uit je lekker douchemoment wordt getrokken. Voor de zangers en zangeressen onder ons, je kunt heerlijk meezingen met je favoriete muziek zo wordt het douchen nog een stuk leuker en je bespaart energie en water!

4. Kies een waterbesparende douchekop

Dit wordt soms ook wel spaardouche genoemd. Deze term wordt blijkbaar weinig gebruikt in winkels. Let daarom op het waterverbruik, dit wordt er meestal wel bij vermeld. Vraag het anders aan de verkoopmedewerkers. Een zuinige douchekop verbruikt maximaal zeven liter water per minuut. Is het meer? Dan is die douchekop niet echt zuinig.

5. Verbouwing? Ga voor een douche-wtw

Is jouw badkamer aan een verbouwing toe? Installeer dan direct een douche-wtw. WTW = waterterugwinning. Wat zo’n douche doet is in principe de warmte uit het warme douchewater opvangen om koud water alvast voor te verwarmen. Zo bespaar je meteen weer gas én geld.

6. Heb je een boiler?

Stel de temperatuur dan op de juiste hoogte in. Dit geld overiggens ook voor de CCV. Standaard staan deze veel te hoog ingesteld. Stel hem echter nooit lager in dan zestig graden. Dit in verband met de kans op Legionella.

Veel douchegenot en besparing gewenst!