Gordijnen open op zonnige winterdagen

Gordijnen open op zonnige winterdagen

Als je de gordijnen open hebt, kan de zon gemakkelijk het huis binnen komen. Dit zorgt voor extra warmte in huis. Deze warmte hoef je niet meer te stoken. Dit zorgt ervoor dat je meer energie bespaart.

 

Daglicht optimaal gebruiken

Als het lukt om daglicht optimaal te benutten, heb je minder verlichting nodig in huis. Maak de ramen zo vrij mogelijk en voorkom dat gordijnen of kamerplanten lichtinval tegenhouden. Gebruik lichte kleuren die het daglicht goed weerkaatsen zoals witte muren en een lichte vloer. In sommige huizen is een lichtkoepel of dakkapel een slimme oplossing om energie te besparen met natuurlijk daglicht.

 

Isolerende raambekleding

Met dubbel glas, liefst van HR+ of HR++ kwaliteit, bespaar je flink op stookkosten en wordt het huis een stuk behaaglijker. Er zijn echter situaties waarin dubbel glas (nog) geen optie is, zoals in monumentenpanden. Dan zijn er alternatieven om de warmte beter in huis te houden, en zo stookkosten te besparen; isolerende raambekleding is er een van.

 

Raambekleding bespaart

Door goede raambekleding aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, kan de energiebesparing oplopen tot wel 275 m3 gas, ofwel 180 euro per jaar. Minder stoken is niet alleen financieel voordelig, maar beperkt ook de uitstoot van CO2.

Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook is er minder tocht. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo’n 6 procent op de verwarmingskosten schelen.