Goede LED verlichting steeds bereikbaarder

Goede LED verlichting steeds bereikbaarder

led-buttonVeel mensen waaronder ook ikzelf, zijn vaak teleurgesteld in LED verlichting. De kleuren zijn niet altijd mooi, de lampen gaan snel kapot, ze knipperen en zo verder. Maar kwalitatief hoogwaardige LED verlichting wordt de laatste tijd steeds bereikbaarder, voor iedereen.

Onze kennis en ervaring

Door toeval zijn wij in contact gekomen met een specialist op het gebied van LED verlichting, Bob. Hij heeft een lange carrière gekend bij Philips Research and Development en bezit daardoor een schat aan kennis. Kort nadat hij zijn eigen bedrijf startte heeft hij ons alles wat we weten bijgebracht en dat doet hij nog steeds. Als het over LED gaat hebben we regelmatig contact.

Kleur temperatuur

Lichtkleur wordt weergeven in Kelvin, ook wel de kleurtemperatuur genoemd. Links op de afbeelding staat een scenario waar men gebruik heeft gemaakt van 2700-3200K lichtkleur. Dit word ook wel warm wit genoemd. Het komt overeen met gloeilampen van vroeger. Het tweede scenario is hetzelfde maar alleen de lampen zijn verwisseld voor lampen met 4000-4500 Kelvin ook wel standaard of kantoor wit genoemd. Deze kleur komt het meest voor in tl buizen van kantoren (alhoewel er ook gebruik werd gemaakt van 3000K tl buizen). De laatste afbeelding laat zien wat het verschil is als de lampen vervangen worden door 5000-6500K lampen, ook wel daglicht genoemd. Deze kleur wordt ook wel in drukkerijen gebruikt om een idee te krijgen of de kleuren er buiten ook waarheidsgetrouw uit zullen zien.

verschillende kleuren LED

 

 

De LED en zijn elektronica (driver)

Waardoor een goedkope slechte LED anders presteert dan een hoogwaardige LED lamp is eenvoudig uit te leggen. De LED zelf heeft standaard een koele kleur. Om een LED warmer te laten stralen gaat er een soort coating overheen van voornamelijk Fosfor. Het recept luistert nauw en daar wordt niet in alle fabrieken evenveel waarde aan gehecht of tijd aan besteed. Verder zijn er natuurlijk veranderende elementen in het productie proces die de kleuren van der geproduceerde LED’s onderling laten afwijken. De ‘betere’ fabrieken testen de LED’s uit hun productie batches en sorteren ze op kleur. Zo kan er onderscheid worden aangebracht tussen warm wit en extra warm wit bijvoorbeeld. De eenvoudigere fabrieken gooien ze op een hoop. Resultaat: je koopt 2 lampen met dezelfde specificaties maar bij aankomst thuis blijken ze toch een behoorlijk verschil in lichtkleur temperatuur te hebben.

De elektronica in een LED lamp zorgt ervoor dat de lamp bijvoorbeeld dimbaar is. Ook de niet dimbare LED lampen zijn soms wel enigszins te dimmen maar vertonen daarnaast bijverschijnselen. Je moet hierbij denken aan, weinig dim-bereik en knipperen. Het dim-bereik van een goed dimbare LED lamp is meestal totdat hij bijna helemaal gedoofd is (let op! dit is sterk afhankelijk van de dimmer die je gebruikt). Als je een niet dimbare LED lamp zou dimmen zie je maar weinig verschil tussen volledig aan en gedimd. Knipperen is ook een fenomeen wat vaak voorkomt bij LED lampen die niet of niet goed dimbaar zijn. In alle gevallen is het wel een zoektocht om een goede dimmer bij je nieuwe LED lampen te vinden. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar dimmer en verschillende LED lampen maar er komt helaas niet een perfecte LED dimmer naar voren. Degene waarmee wij hele goede ervaringen hebben is de dimmer van Eltaco (een Duits merk). Ze zijn naar wens in te stellen qua dim-bereik en qua dim-snelheid, je kunt je nieuwe lampen dus geheel naar eigen smaak laten werken. Let wel op dat je inbouwdozen extra diep zijn, ze nemen nogal veel plaatst in beslag.

temperatuur en levensduur.

Als laatste punt rest mij nog te vertellen dat een LED goed gekoeld moet kunnen worden. Veel goedkope LED lampen die snel stuk gaan ontbreekt het aan voldoende koelcapaciteit. Je herkent goede koeling bijvoorbeeld aan koelribben aan de achterkant, zo kan de LED zijn warmte gemakkelijker aan de omgeving kwijt. Ook zijn er lampen op de markt die gemaakt zijn van thermos-plastic dit is een alternatief op de metalen ribben maar werkt een stuk minder goed. Wil je LED verlichting gaan plaatsen op een plek waar weinig ruimte is (bijvoorbeeld in een klein armatuurtje, kies dan zeker lampen met metalen koelribben (geen geverfd plastic…).

Lees ook onze BLOG met rekenvoorbeeldjes over besparen met LED.

Uiteraard is er veel meer te vertellen over LED verlichting.
Volg ons en blijf op de hoogte!


Neem ook eens een kijkje in onze shop, we hebben een kleine selectie gemaakt van LED lampen waarover wij tevreden zijn en die je veel plezier en sfeer zullen brengen.

Naar de webshop >


Voor specifieke bestellingen kun je het best even contact met ons opnemen.
Verlichting is persoonlijk en gelukkig op maat en kleur te bestellen.

bel ons voor een afspraak