Gezonder leven? Vervang je verlichting!

Gezonder leven? Vervang je verlichting!

verlichtingBijna iedere kantoorwerker, student, en ieder die het grootste gedeelte van de dag binnen doorbrengt herkent het wel. Na heel wat uurtjes binnen zitten neemt je concentratie af, slaat de moeheid toe, en bij enkelen van ons zal zelfs het humeur wisselen. Na een aantal jaren binnenshuis studeren heb ik helaas meer dan genoeg ervaring met deze verschijnselen. Maar wat heeft verlichting hiermee te maken…?

Achtergrond

Al meer dan 500 jaar is men bezig met het onderzoeken van de verschillende effecten van verlichting. Uit de bevindingen van de afgelopen 25 jaar is gebleken dat verlichting belangrijke biologische effecten heeft. Zoals de meesten weten speelt de zon een belangrijke rol in verschillende biologische en psychologische processen die de mens gezond houden. Aangezien we meer en meer tijd binnenshuis besteden, en dus minder vaak buiten zijn, is de verlichting in bedrijven, scholen en fabrieken van groot belang.

Invloed van verlichting

Het zogenaamde biologische effect van licht stelt dat het waarnemen van licht de hormoonhuishouding van jou en mij beïnvloed. Deze ommekeer in de hormoonhuishouding veroorzaakt verschillende positieve veranderingen in lichamelijke, mentale en psychische prestaties. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat helderwit licht een positieve invloed heeft op het ziekteverzuim, stemming, productiviteit, alertheid, concentratie, en het dag-nacht ritme. Om onze biologische klok te ondersteunen is helderwit licht vooral in de ochtend en vroege middag van belang. De nachtwerkers onder ons zullen met hogere lichtniveaus effectiever werken en veel minder fouten maken.

LED of TL?

Tegenwoordig verdringt LED de TL lamp steeds verder van de markt, zoals deze 90 jaar geleden bij de gloeilamp deed. LED verlichting benadert als beste natuurlijk daglicht, met de hiervoor genoemde positieve effecten als gevolg. Deze lichtbron bespaart 70% tot 80% aan energie kosten, en heeft bovendien een langere levensduur dan TL verlichting. LED verlichting geeft beter en constant licht, verkleurt tien keer minder snel dan TL, en er komen bij breuk geen glassplinters en kwikdampen vrij. Voor de techneuten onder ons: LED kent geen stroboscopische effecten (flikkerende of knipperende effecten), geen hoge spanningspieken en magnetische velden, en geen schadelijke UV straling.

Kortom, bent u toe aan een nieuw, gezonder, energieker leven? Stap dan over op betere verlichting!