Energiezuinige apparatuur aanschaffen, zeker!

Energiezuinige apparatuur aanschaffen, zeker!

Huishoudelijke apparaten

Moderne, energiezuinige apparaten gebruiken minder energie dan oudere exemplaren. Koop je een nieuw apparaat, kies dan voor A+++. Met zuinig gebruik van apparaten is ook nog veel te besparen.

 

Tips

 • 1. Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A+++.
 • 2. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een apparaat met label A of A+ ook al heel zuinig is. Dit klopt niet bij koelkasten, vriezers, vaatwassers en wasmachines. Bij koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers is A+ tegenwoordig zelfs het slechtste label op de markt.
 • 3. Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
 • 4. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
 • 5. Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van de stroom af als je ze niet gebruikt.
 • 6. Lever oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation voor hergebruik van de materialen.

 

Energie besparen bij aankoop: energielabel

energielabel-2011.jpgLet bij aanschaf van een nieuw apparaat op het energieverbruik. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Je vindt het energielabel op verschillende apparaten: witgoed, verlichting, televisies, airconditioners, stofzuigers, ovens en afzuigkappen.

Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++. Op het energielabel staat ook het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder in aanschaf dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdien je dat verschil terug door lagere gebruikskosten.

 

Energie besparen bij gebruik

Naast de energiezuinigheid van een apparaat is ook de manier waarop je het gebruikt bepalend voor het energieverbruik. Je kunt dat verbruik verminderen op de volgende manieren:

 • Gebruik apparaten efficiënt. Een keer wassen met een volle trommel is zuiniger dan twee keer een halve lading wassen. Tips voor zuinig gebruik vind je bijvoorbeeld op Koelkasten en vriezersDesktop, laptop en tablet en Wasmachine.
 • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of vriezer, door een nieuw zuinig exemplaar.
 • Ontdek hoeveel stroom een apparaat verbruikt met een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Te koop bij elektronicawinkels vanaf 10 euro.
 • Lees de gebruiksaanwijzing goed door; meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.
 • Verminder het sluipverbruik door het apparaat niet stand-by maar echt ‘uit’ te zetten, eventueel door de stekker eruit te trekken of via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar. Lees meer op Voorkom sluipverbruik!

 

Welke apparaten gebruiken het meeste?

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat, prijspeil 2016):

 • Koelkast en losse vriezer: 610 kWh/jaar (120 euro)
 • Verlichting: 485 kWh/jaar (100 euro)
 • CV-ketel: 280 kWh/jaar (55 euro)
 • Wasdroger: 275 kWh/jaar (55 euro)
 • Vaatwasser: 260 kWh/jaar (50 euro)
 • Wasmachine: 140 kWh/jaar (30 euro)
 • Computer met randapparatuur: 315 kWh/jaar (65 euro)
 • Televisie en stereo met randapparatuur: 300 kWh/jaar (60 euro)

Lees hoe je de grootste besparingen behaalt op Halveer je stroomverbruik.

Het sluipverbruik (stand-by plus ‘uit’) kost in een gemiddeld huishouden jaarlijks 90 euro. Bijna tweederde daarvan is te vermijden.

 

Wat te doen met oude apparaten?

Afdanken..

Sommige apparaten, zoals koelkasten, vriezers en wasdrogers, zijn de afgelopen decennia zo veel zuiniger geworden dat als ze stuk gaan vervanging van het oude apparaat door nieuw zuinig exemplaar voor het milieu beter is dan repareren.

… of repareren

reparatie_man 282x212.jpg
Voor andere apparaten is repareren milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Dit geldt extra voor apparaten die veel energie kosten om te maken zoals computers en audio-apparatuur. Ook voor apparaten die je sporadisch gebruikt zoals een mixer, broodrooster of keukenmachine is repareren een stuk milieuvriendelijker dan wegdoen.

Bij aankoop had je wettelijk recht op een deugdelijk product. Dat betekent dat een verkoper wettelijk verplicht is tot reparatie of vervanging van een apparaat als het bij normaal gebruik stuk gaat, ook al is de garantie verlopen. Lees hierover meer bij de Consumentenbond.

Voor de reparatie kun je een monteur inschakelen, of je kunt het zelf proberen. Onderdelen zijn te vinden bij speciaalzaken, op internet en bij fabrikanten. Bewaar altijd de gebruiksaanwijzing van je apparaten. Een andere mogelijkheid is het bezoeken van een Repair Cafe bij jou in de buurt waar vrijwilligers in staat zijn veel apparaten te repareren. Je kunt ook advies vragen via Monteur op afstand. Je vindt daar monteurs die zonder voorrijkosten een oplossing bieden, soms is een reparatie dan overbodig.