Effectief energie besparen met de oven

Effectief energie besparen met de oven

Of je nou een echte kok bent of dat je koken niet zo leuk vindt. Koken kost aardig wat energie. Denk aan gas en stroom. Buiten dat staan in de keuken vaak de meeste apparaten die veel energie verbruiken (koelkast en oven).

 

Formaat van apparaat heel belangrijk

Ten eerste staan er in de keuken veel apparaten die gebruikt worden. Het koffiezetapparaat, de koelkast, de vriezer, de oven en ga zo maar door. Het is belangrijk om bij aanschaf al goed na te denken wie er allemaal gebruik gaat maken van het gewenste apparaat en op welke schaal. Zo kun je bijvoorbeeld veel besparen op je oven. Een grote oven verbruikt namelijk al 20% meer energie dan een oven van gemiddeld formaat. Wanneer je een apparaat koopt van groot formaat en je woont bijvoorbeeld alleen, moet je nagaan of dit wel nodig is. Jouw doel kan misschien ook behaald worden met een kleiner apparaat.

 

Diverse maaltijden tegelijk

Je kunt er voor kiezen om diverse maaltijden tegelijk te koken in de oven. Dan bespaar je energie en maak je het voor jezelf ook een stuk makkelijker. Je hebt dan namelijk de aankomende dagen een makkelijke maaltijd. Je bespaart hierdoor energie omdat je de oven maar een keer gebruikt in een paar dagen voor het eten. Dit is minder dan de gebruikelijk 1x per dag, om je eten te bereiden.

 

Nog enkele tips….

1. Kies voor een zuinige kookplaat. Koken op gas is veel goedkoper dan koken op elektriciteit.

2. Gebruik het juiste formaat pan. Bij kleine hoeveelheden gebruik je kleinere pannen: zo verbruik je minder gas, stroom en water.

3. Doe de deksel op de pannen zodat er niet onnodig warmte verloren gaat. De gerechten worden sneller warm en je verbruikt minder energie.