Combi-oven bespaart energie

Combi-oven bespaart energie

Sta je op het punt om keuken apparatuur te vervangen, bedenk dan ook of je niet voldoende hebt aan een combi-oven. Deze combineert de magnetronfunctie met de hete lucht functie waardoor je 2 stappen tegelijkertijd doet. Ook hoef je minder lang voor te verwarmen en zijn ze vaak efficiënter qua inhoud.

Hieronder een paar tips als het gaat om opwarmen en koken:

Warm op in de magnetron

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron verhit eten met microgolven (radiogolven). Deze microgolven zijn niet radioactief, en ongevaarlijk. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door de wrijving komt vervolgens warmte vrij. Daardoor warmt het eten veel sneller op dan in een pan of oven.

  • Heb je nog geen oven, dan kun je kiezen voor een combi-magnetron met heteluchtfunctie. Deze is zuiniger met energie dan enkel een oven. Kook je gerechten zo veel mogelijk op de combi-stand.
  • Kies een eenvoudige combi-magnetron. Het maximale vermogen van een magnetron heeft namelijk geen invloed op het energiegebruik.
  • Kook gerechten in de magnetron. Dat gaat sneller en is energiezuiniger dan koken op het fornuis. Dat geldt ook voor het opwarmen van een beker melk of water voor een kop thee.
  • Haal de stekker uit de magnetron als je hem niet gebruikt. Bij een ouder model kan dat 25-40% van het jaarlijks energiegebruik schelen.
  • Gebruik de magnetron niet om diepgevroren voedingsmiddelen te ontdooien, deze kun je beter 24 uur van te voren vanuit de vriezer naar de koelkast verplaatsen.

De vermogens die je het best kun gebruiken voor je gerechten:

Vermogen magnetron (in watt) +/-                                 Actie
1.000 Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes.
650 Koken van groente en aardappelen.
500 Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas.
350 Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien.
250 Ontdooien, stoven en sudderen.
100 Warm houden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.

Bespaar energie met de oven

Bij ovens maakt het voor het energiegebruik weinig uit of je kiest voor gas of elektrisch. Van de elektrische ovens onderling zijn heteluchtovens energiezuiniger dan gewone ovens. Ze kunnen met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken. Dat scheelt naar schatting 14% energie.

De meeste ovens hebben energielabel A (ze gaan zelfs tot A+++) Toch kan het exacte energiegebruik sterk verschillen. Kijk dus naar het aangegeven energiegebruik. Het loont om een geschikt formaat oven te kiezen. Een grote oven gebruikt ongeveer 20% meer energie om een gerecht te bereiden dan een middelgrote oven.

Veel ovens hebben een ingebouwde klok of een display. Dit kost veel extra energie. Kies dus bij voorkeur voor een oven zonder klok. Of kies voor een model met uitschakelbaar display.

 

Wil je je huis eens echt onder de loep nemen en kijken waar bij jou het energie-verbuik aan op gaat?
Bestel dan vandaag nog onze Energiemonitor, hij is er al vanaf 90 euro.

EnviR slimme energie monitor