De koelkast van oma

De koelkast van oma

Bespaar met je koelkastDe situatie

Laatst was het weer zover, een vriend belde me op met de vraag “jij weet toch veel van energieverbruik?, wij verbruiken veel te veel. Hoe komt dat?”
Na de eerste reactie, Ja met mij is alles goed, met jou ook? ben ik op zijn vraag ingegaan.

“Hoeveel is te veel?” vroeg ik. “Wel 2 keer zoveel als normaal” was het antwoord. Daar kon ik nog niet veel mee. De vriend in kwestie heeft een 3 persoonshuishouden dat wist ik wel, maar “2 keer zoveel” zou volgens de gemiddelden van Milieu Centraal uitkomen op ruim 8000 kWh per jaar. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. Ruim 5500kWh per jaar was de uiteindelijke uitkomst.

“Dit was vorig jaar ook al zo, en toen zijn we overgestapt naar een andere leverancier, kan het daar aan liggen?” Na hem gerust gesteld te hebben dat het beheer van de meter in handen was van de netbeheerder en de leverancier daar helemaal geen invloed op heeft was dat argument ook van de baan.

“Wat is er veranderd” vroeg ik. “Niets!” Was het antwoord.

“Jullie hebben toch een nieuwe keuken?” “Ja, maar met allemaal energiezuinige apparatuur” kwam er terug. De meterstanden waren al een hele week op geschreven en “alleen al in de nacht gebruiken we 5kWh” Dit komt neer op 500W per uur.
Behoorlijk hoog, maar niet onbegrijpelijk.

Bewust verbruik

Als ik kijk op mijn EnviR als ik alle lampen in huis uit heb gedaan staat er ook nog rond de 450W op het display.Een bewuste keuze want mijn alarm maakt gebruik van internet dus mijn modem en router staan aan, mijn switch staat aan de buiten verlichting brand etc. De server schakelt wel netjes om 23:30 uit en pas in de ochtend weer aan. Maar genoeg afleiding, terug naar de basis!

“Dan gaan we meten” stelde ik voor, “want meten is weten”. Zo gezegd zo gedaan, een EnviR met optische sensor aangesloten op de elektriciteitsmeter en we kunnen aan de slag. 3,56 kW stond er ineens op het display. Dat was even schrikken maar gelukkig snel opgelost want de droger stond aan. Toen zijn we de groepen een voor 1 uitgaan zetten. En pas bij de garage vielen de laatste 150 watt weg.

Koelkast van Oma

“Ah” riep ik, “de koelkast van Oma?” Die was het dan niet, maar wel de oude koelkast uit de keuken die toch ook al zo’n 15 jaar oud was. “Die hebben we bewaard voor feestjes enzo…” een snel rekensommetje liet hem schrikken: 24uur per dag x 150 watt x 365 dagen = 1300 kWh = € 300,- (daar heb je een nieuwe koelkast en een leuk feestje voor!)

Conclusie?

Het freon van de koelkast was op waardoor de pomp continue blijft draaien. Een goede energiezuinige koelkast is maar een korte tijd aan tot hij voldoende gekoeld is, en springt pas weer aan als hij opgewarmd is.

Tips?!

Een volle koelkast heeft meer “thermische massa” en zal daarom minder gevoelig zijn voor schommelingen.
Maak regelmatig de rubbers schoon dit zorgt voor een betere afdichting.
Zet geen warme spullen in de koelkast.
Kies de juiste temperatuur! Het is tenslotte een KOELkast en geen bijnavrieskist…