De Energomonitor Powersense

De Energomonitor Powersense

Ervaring met de Energomonitor Powersense

Het instellen van de Energomonitor is eigenlijk heel eenvoudig. Wel is het belangrijk om dit via de Quick start guide te doen die bijgeleverd is in de papieren doos. Mocht je hem liever in het Nederlands lezen, dan staat hij hier voor je in het Nederlands.

Meterkast

 

Wat zit er in het Powersense pakket

  • Energomonitor Homebase (met 230 V stroomvoorziening) „
  • Energomonitor Zender „
  • Powersense Probe (1 × of 3 × ) „
  • Ethernet kabel

Dit alles verpakt in een papieren doos.
Al deze componenten zijn ook te zien in onze unboxing video. Deze kun je hieronder bekijken.

 

Eenmaal alles geïnstalleerd

Nadat alles is geïnstalleerd kun je het vermogen al op de Homebase zien staan. Hierna is het zaak om naar de Energomonitor website te gaan om je eigen account te registreren. Op deze manier kun je gedetailleerde gegevens zien over je verbruik en eventuele opwekking. Als je hier je persoonlijke gegevens over je woning en energieverbruik in hebt gevuld samen met het serie nummer kun je aan de slag. Door widgets toe te voegen kun je ook daadwerkelijk monitoren. Er zijn 3 soorten widgets: De huidige tegenover het vorige energieverbruik, de heatmap met waardes per uur en de live waardes. Deze widgets zijn in te stellen via Settings → DashboardWidgets instellen

Hier zijn alle widgets uitgelicht met bijbehorende waardes.

widgets

Conclusies

Je ziet een daling van 35% in energieverbruik ten opzichte van gisteren. Je ziet de blauwe balken die staan voor gisteren. Deze pieken na 12 uur ’s avonds de groene lijn loopt echter de heletijd door.
Ook kun je zien in de heatmap dat vanaf ongeveer 7 uur ’s avonds, 600 Wh wordt verbruikt. Dit komt door de TV die aan heeft gestaan. Aangezien er op de heatmap te zien is dat het verbruik na 7 uur ’s avonds significant stijgt (door de TV), is het misschien slim om hier naar te kijken. De TV blijkt bij deze best veel energie te slurpen en hij gaat al een tijdje mee. Vervanging zou wellicht een goed idee zijn.