Bomen in uw tuin, ideaal voor koelte

Bomen in uw tuin, ideaal voor koelte

De ligging van de tuin zal waarschijnlijk voor een groot deel bepalen hoe groot de bomen mogen zijn in je tuin. Als je graag in de zon zit dan is het af te raden om een hele hoge en brede conifeer neer te zetten of een torenhoge kastanjeboom te laten staan zonder deze compacter te snoeien.

 

Niet te veel schaduw

Hou je niet van harken maar wil je wel wat schaduw in de tuin dan is een boom met klein blad af te raden omdat dit lastiger bij elkaar te harken is. Stem de grootte van de boom af op de grootte van je tuin. Wanneer je de boom plant en deze op den duur de gewenste grootte en omvang bereikt, hou de boom dan goed bij met snoeien omdat een boom die alsmaar door blijft groeien op een gegeven moment te groot voor je tuin kan worden. Een grote boom zal namelijk in een kleine tuin op den duur al het zonlicht wegnemen en de tuin verhullen in schaduw, met als gevolg dat alle planten en bloemen een stuk minder zullen groeien.

 

De boom positioneren

Bepaald welke bomen je in je tuin wil? Bomen verplaats je na plaatsing niet gemakkelijk meer, dus zorg ervoor dat je zorgvuldig en met grote zekerheid de plaatsen voor de bomen gaat kiezen. Ga in de tuin staan en beeld je in hoe de tuin eruit zal zien met bomen die volgroeid zijn. Makkelijk is dit niet, maar het is wel van belang om te bepalen hoe de schaduw in de tuin gaat vallen door de bomen en hoeveel licht de boom weg zal nemen. Overleg ook met de buren, want het kan zijn dat een boom voor jou een ideale plaats heeft maar dat bij de buren ineens teveel schaduw in de tuin gaat vallen en planten in hun tuin amper meer kunnen groeien.