Besparen op water, zelfs met tandenpoetsen

Besparen op water, zelfs met tandenpoetsen

Vorige week

Vorige duurzame donderdag ging het over het besparen op de douche. Hier kon je lezen dat er genoeg oplossingen zijn om de doucheduur te beperken ofwel te verkorten. Als je dit goed aanpakt blijft het douchegenot even goed maar bespaar je toch op douchewater. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee!

Tanden poetsen

Tanden poetsen is niet nodig met een lopende kraan. Als je je tandpasta op je borstel hebt na een straaltje water, kun je de kraan weer uitzetten. Als je uiteindelijk klaar bent met het tanden poetsen, kun je de kraan weer aanzetten om de tandpasta resten weg te spoelen. Op deze manier heb je toch voor 2 minuten aan stromend water bespaard. Dit is een simpele tip die goed is voor het milieu en eenvoudig is toe te passen.

water

Verder besparen in de badkamer en het toilet

  • Draai tijdens het douchen de kraan dicht als je je inzeept of shampoo gebruikt. Hierna kun je de kraan aanzetten en afspoelen. Dit geldt eigenlijk ook voor (zoals eerder gezegd) tanden poetsen, maar ook voor scheren.
  • Gebruik een thermostaatkraan en een waterbesparende douchekop. Deze zijn makkelijk te verkrijgen en te monteren. Deze methode zorgt voor een forse besparing op gas en water.
  • Bespaar water door een waterbesparende stortbak te gebruiken. Met deze tip bespaar je duizenden liters water per jaar.
  • Deze tip is nog het meest voor de hand liggend: Probeer wat korter te douchen. We kunnen in Nederland zo jaarlijks samen tientallen miljarden liters water besparen en meer dan 100 miljoen m³ gas.
  • Ga niet te vaak in bad maar in de douche. Dit levert een besparing op van ongeveer 50 liter per keer.