Besparen met de oven

Besparen met de oven

In het algemeen geldt: hoe kleiner een oven, hoe minder energie hij verbruikt. Aan het energielabel zie je hoe zuinig een apparaat is vergeleken met ovens van dezelfde omvang. Er is een energielabel voor zowel elektrische ovens als voor gasovens. De zuinigste ovens hebben energielabel A+++.

 

Energielabels

In de winkel kun je bij elektrische ovens naast het nieuwe energielabel ook nog het oude energielabel tegenkomen. Bij het oude label loopt de schaal van A tot en met G en bij het nieuwe energielabel van A+++ tot en met D. Ovens die nieuw op de markt komen, moeten minimaal energieklasse D hebben. Het oude energielabel A hoeft niet overeen te komen met het nieuwe energielabel A. Een oven met een oud label A kan namelijk energiezuiniger zijn dan een oven met een nieuw energielabel A+. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het energieverbruik per cyclus.

 

Probeer dit eens: Zet de oven 10 minuten voor het einde uit. De restwarmte hierin zorgt namelijk voor verdere bereiding.

 

Bespaartips gebruik oven

  • Vaak is het niet nodig om de oven voor te verwarmen.
  • Gebruik, als die aanwezig is, de heteluchtfunctie.
  • Kies een apparaat dat qua formaat past bij jouw gebruik, en let bij aankoop op een zo laag mogelijk elektriciteitsverbruik. Kies een oven of afzuigkap met een goed energielabel.
  • Een goede, voldoende grote combimagnetron met heteluchtfunctie is zuiniger met energie dan alleen een oven.  Wil je een grote oven, kies dan voor een oven met een zo goed mogelijk energielabel (de beste elektrische ovens hebben een A+++ label).