Apparaten uitschakelen na verlaten van een ruimte

Apparaten uitschakelen na verlaten van een ruimte

Apparaten uitzetten die je niet gebruikt

Dit is een eenvoudige tip die erg veel energie kan besparen. Je kunt bijvoorbeeld de televisie of computer uitzetten als je gaat eten. Je hebt er dan toch niks aan als deze apparatuur aanstaat. Voor het milieu is het echter wel een stuk beter. Bedenk ook eens hoe vaak er apparaten aanstaan terwijl je ondertussen iets anders gaat doen.

 

Zet apparaten uit als deze niet gebruikt worden.

Dit is een stuk beter voor het milieu en voor jouw energierekening!

 

Aanschaf van nieuwe apparatuur

Natuurlijk is het slim om apparaten uit te schakelen wanneer deze niet worden gebruikt. Wanneer je ze wel gebruikt wil je natuurlijk dat deze apparaten een beetje zuinig zijn. Bij het kopen van nieuwe apparaten is het belangrijk om te kijken naar een apparaat met een zo laag mogelijk energieverbruik. Hierbij kun je kijken naar de energielabels. Het lijkt vaak alsof label A het zuinigste is maar A+, A++ en A+++ zijn vele malen zuiniger!

 

Let ook op sluipverbruik!

Sommige apparaten gebruiken nog stroom, zelfs als ze niet worden gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld apparatuur die paraat moeten blijven zoals je telefoonmodem, deurbel of wekker. Ook zijn er apparaten die gebruik maken van de stand-by knop. Deze zijn dan uitgezet maar blijven toch stroom gebruiken.

 

Hoe kun je sluipverbruik voorkomen?

  • Koppel apparatuur los van het lichtnet om er zeker van te zijn dat deze geen stroom meer verbruiken.
  • Gebruik hulpmiddelen zoals stekkerdozen en standby-killers
  • Let bij aankoop van nieuwe apparatuur meteen op sluipverbruik door te kijken naar de elektriciteitsmeter.