Alleen verlichting in ruimtes waar je verblijft

Alleen verlichting in ruimtes waar je verblijft

Verlichting in huis

Elk huis maakt gebruik van verlichting. Het verbruik van energie voor licht is in de winter natuurlijk meer dan in de zomer. Maar dit betekent niet dat het verbruik veel hoeft te zijn. Naast dat het normaalverbruik omlaag kan, kun je ook rekening houden met het verbruik waar je eigenlijk niks aan hebt. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Dit is ten alle tijden goed om te vermijden, omdat je hier eigenlijk geen voordeel of rendement mee hebt.

 

Bewust van verlichting

Er zijn veel mensen die thuis komen en vervolgens direct de lichten aanzetten. Omdat het steeds sneller donker wordt staan onze lampen sowieso al veel aan. Dit is absoluut te begrijpen want in het donker zitten is ook niet echt gezellig. Maar als je je bedenkt dat verlichting tot wel 120 euro per jaar kan kosten, is het misschien wijs om rekening te houden met verbruik van energie voor licht. Licht is hiermee ook een groot aandeel van je energierekening. Zet dus altijd lichten uit in ruimtes waar je niet verblijft.

design led filament lamp 3W warm wit

Gloeilampen vervangen door LED-lampen

Een gloeilamp zet maar heel weinig energie om in licht. Een bijkomstigheid is de warmte van een gloeilamp. Er wordt namelijk veel meer energie omgezet in warmte bij een gloeilamp. Deze warmte gebruik je niet en is dus helemaal niet efficiënt. Je kunt dus beter de gloeilampen vervangen door LED-lampen. Deze lampen zijn dan misschien wat duurder in de aanschaf maar verdienen hun geld zeker terug.

 

De cijfers

Uit een onderzoek blijkt dat 90% van de amerikanen zegt dat regelmatig iemand uit het gezien vergeet de lichten uit te doen wanneer ze en kamer of ruimte verlaten.

49% laat de lamp in de keuken onnodig aan staan.

47% vindt dat de grootste verspilling zit in het aan laten staan van verlichting terwijl er niemand in de kamer is.