Afwassen met de hand beter voor je portemonnee?

Afwassen met de hand beter voor je portemonnee?

Afwassen met de hand

Misschien is het niet je grootste hobby, afwassen met de hand. Het wassen met de vaatwasser gaat misschien sneller en makkelijker maar het kost ook meer geld. Verder is het ook minder goed voor het milieu.

 

Handafwas vs. vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld vier keer meer energie, dan een afwasbeurt met de hand. Dit is een significant verschil in energieverbruik. Vandaar dat een vaatwasser ook veel minder milieuvriendelijk is. In sommige gevallen pakt een vaatwasser echter beter uit. Bijvoorbeeld wanneer het water om mee af te wassen afkomstig is uit elektrisch apparaat voor warm water (zoals een close-in boiler).

 

In veel gevallen is het afwassen met de hand beter.

Echter zijn er gevallen waarbij de vaatwasmachine beter uitpakt.

 

Tips voor energiezuinig afwassen

  • Handafwas? Gebruik een teiltje. Doe de afwas in ieder geval niet onder een stromende kraan, en spoel niet te lang voor met warm water.
  • Gebruik je een vaatwasser? Dan is met de hand voorspoelen niet nodig. Verwijder wel de etensresten, die kunnen gewoon in de groene bak.
  • Zet de machine op de laagste temperatuur of het eco-programma. Dit is meestal voldoende om de vaat schoon te krijgen.

 

Toch de vaatwasser gebruiken?

Als je toch de vaatwasser wil gebruiken, vul deze dan totdat hij helemaal vol is. Dit bespaart namelijk energie omdat elke wasbeurt hetzelfde energieverbruik geeft. Het maakt niet uit voor het energieverbruik of de vaatwasser vol of minder vol is. Voor een verslag hoe je energiezuinig de vaatwasser gebruikt kun je een kijkje nemen bij de vorige Duurzame donderdag. Deze is hier te vinden.